Waldo R.P.Koendjbiharie: “Het is mijn dochter die mij op het idee bracht om te gaan schilderen. Voor haar woning had zij een schilderij nodig en ik dacht ik zal wat op de computer maken.”

san_waldokoendjbiharieTrots op…Waldo R.P.Koendjbiharie!
Sarnámihuis is trots op…Waldo R.P.Koendjbiharie! Deze beeldend kunstenaar bewerkt bestaande foto’s tot abstracte kunstwerken. Daarnaast restaureert hij ook oude foto’s. Hij heeft een tweejarige fotografie studie afgerond op de Haagsche Vrije Kunstacademie en is momenteel bezig meer bekendheid te geven aan zijn portfolio. Op zijn website deelt hij zijn portfolio met de kunstliefhebbers. Reden genoeg voor Sarnámihuis om Waldo R.P.Koendjbiharie 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om beeldende kunst?
Mijn eerste herinnering aan beeldende kunst gaat 42 jaar terug in Suriname. Standbeeld van Mahatma Ghandi. Hij straalt door zijn eenvoud zoveel kracht en charisma uit. Daar is geen enkel wapen tegen opgewassen. Daarna zijn het vervolgens Rembrandt de Nachtwacht, Vincent van Gogh, Karel Appel, Mondriaan, Dali, Mondriaan, Paul Huf.

2. Wat is je grootste mijlpaal tot nu toe?
Dat is eigenlijk teveel om op te noemen. Werken voor een baas tot je pensioen. Ik ben werkzaam bij Sdu sinds 1 juni 1971, waar voorheen alle overheidsdocumenten werden gedrukt. Paspoorten, rijbewijs, girobetaalkaarten, kascheques, diploma’s, formulieren, belastingdocumenten, Staatscourant, vergunningen enz. Jubileum 12.5 jaar 25 jaar 40 jaar. Hierdoor heb ik een gezin kunnen stichten, woning kunnen aanschaffen, waardoor mijn kinderen konden studeren. En bovenal tot nu toe in goede gezond.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Hmmm… pittige vraag voor een artiest die solo werkt. Het kan iedere artiest zijn. Ik moet een goede klik hebben. Het maakt voor mij niet of het een vrouw of man is.Een uitstekend voorbeeld vond ik Anil Ramdas, helaas te vroeg van ons afscheid genomen, een groot man. Filmen vind ook ontzettend leuk. Rishi Chamman is een uitstekend voorbeeld voor ons zijn met regiseerwerk en films. Narsingh vind ik ook uitstekende professionele artiest. Ik volg hem al tijdje via de tv. Is een harde werker en heeft zichzelf behoorlijk ontwikkeld in de mediawereld. Mr. Black Mukesh en Indroniel zijn mijn favoriete artiesten. Van Ashni zou ik best foto shoot willen. We mogen trots op ze zijn.

4. Welke rol speelt familie in jouw kunst? Mijn familie speelt een zeer belangrijke rol in mijn kunst.
Het is mijn dochter die mij op het idee bracht om te gaan schilderen. Voor haar woning had zij een schilderij nodig en ik dacht ik zal wat op de computer maken. Maar haar keuze ging niet naar abstracte kunst. Maar de kiem was toen door haar gelegd en zo mijn creaties ontstaan waarvan een groot gedeelte op mijn website.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Sarnamihuis is goed bezig om alle soorten artiesten een platform te geven waardoor zij meer bekendheid kunnen krijgen. Uitstekend initiatief waardoor wij als buitenstaanders meer inzicht krijgen in onze ‘artiesten’ die in NL wonen en werken. Wil daarom ook iedereen vragen die iets met kunst en cultuur heeft uit de anonimiteit te treden en via Sarnamihuis hieraan bekendheid te geven. Zo maken wij onze natie groot, veelzijdig en productief op kunstgebied.

Bekijk meer werk van Waldo R.P.Koendjbiharie op zijn website http://studiosds.exto.nl.