Column Shantie Sieuw – Aflevering 4: Achter de schermen van het Jagannath Ratha Yatra 16-8-2015

Zondag 16 augustus 2015 was het een onvergetelijke feestdag van Shri Jagannath. Heer Jagannath is de Heer van het universum (Jagat: universum, Nath: Heer). Dit is één van de vele namen van Shri Krishna.

Een Ratha Yatra festival georganiseerd door mijn vrienden van het Bhakti Yoga Center Rotterdam met als thema Vrede en Eenheid. Tegenwoordig is dit ver te zoeken in de maatschappij. We leven voortdurend in een wereld van conflicten en dualiteiten. Zoveel oorlogen, miljoenen vluchtelingen, natuurrampen en ellende. En dan nog niet te spreken over de negatieve karma van mensen. De grootste vervuiling is de zonde van de mensen op deze aarde. Het magische van festivals als Ratha Yatra is, dat het zorgt voor zuivering van de atmosfeer en zuivering van ieders harten. Kirtan zingen en chanten creëert vele spirituele geluidsvibraties die super snel door de atmosfeer en universum reizen. Verspreiding van de heilige namen van Shri Krishna wordt Harinam genoemd. De Heilige Namen zijn daarom op deze dag onder veel mensen verspreid. Het reciteren hiervan zuivert het hart van alle ongunstige verlangens en neigingen. Je kunt het gerust een spiritueel festival noemen, waarbij iedereen aan kan deelnemen en dus uitermate geschikt is voor deze zogenaamde ‘participatie- maatschappij’.

Tijdens dit festival is er ook Maha Prasadam ( heerlijke maaltijd dat geofferd is aan Shri Krishna ) geserveerd aan alle bezoekers die in de rij stonden om een hapje ‘ spiritualiteit ’ binnen te krijgen. Ik zat zelf in de namiddag in het serveerteam en wegens de enorme drukte dit jaar hebben we wat bezoekers na 18.00 uur moeten teleurstellen. Ondanks de enorme hoeveelheid aan eten dat ’s morgensvroeg bereid was, was toch alles grotendeels opgeraakt. Alleen de zoete halva en wat sabji was nog over. Dit bewijst maar weer wat een mensenmassa er was geweest op het festival.

Voor de mensen die geen idee hebben wat nou precies een Ratha Yatra is, zal ik het proberen kort uit te leggen; Ratha betekent wagen en Yatra betekent bedevaart.

Zo’n parade-festival wordt tegenwoordig naast India, in bijna elke grote stad op de wereld gehouden. Van New York tot Parijs, van Rio de Janeiro tot Antwerpen en zo kan ik alle wereldsteden afgaan. Het is een hindoestaanse feestdag, nu ook een multiculturele feestdag, bedoeld voor iedereen, waarop heer Krishna wordt geëerd. Hoogtepunt is het door gelovigen trekken van de processiewagen met de beeltenis van in dit geval Shri Jagannath. Het trekken van de wagen staat symbool voor het vergeven van de zonden. Een bijzondere parade door de stad waarin Heer Jagannatha (Krishna), Heer Baladeva (Balarama) en Subhadra Maharani (zus van Krishna) één keer per jaar de tempel verlaten om iedereen een kans te geven om Hen te aanschouwen. De processie gaat gepaard met muziek, zang en dans. Het trekken aan de koorden van de wagen symboliseert de uitnodiging aan de Heer om plaats te nemen in ons hart. Er wordt gezegd dat iemand die de Heiligen op deze dag daadwerkelijk ziet, zeker zal terugkeren naar de spirituele wereld. Hierdoor raakt men verlost uit de cyclus van geboorte – ziekte – ouderdom – dood – wedergeboorte.
Rondom de Ratha Yatra van Shri Jagannath zijn er nog vele legendes en anekdotes te vertellen, maar ik hou het nu maar kort en algemeen.

Terug naar zondag 16 augustus 2015. In korte tijd heeft Ashok Krishna Das van het Bhakti Yoga Center samen met al zijn vrienden/vrijwilligers/trouwe tempel bezoekers van Ommoord hier een onvergetelijke dag van gemaakt. De foto’s en filmopnames spreken voor zich. Maar hoe komt zoiets tot stand?

Met de genade van Shri Krishna, Prabhu Nishthaa en goede samenwerking binnen de teams is het een succesvol festival geworden. Ashok Krishna Das, de TeamCaptain van Bhakti Yoga Center is al enige tijd bezig geweest met de technische voorbereidingen rondom de vergunningen, het draaiboek, begrotingsplan, gesprekken met artiesten/partners, inkoop goederen, promotie tekst etc.

Samen met ongeveer 40 vrijwilligers, goede takenverdeling, hoge verantwoordelijkheidsgevoel onder de vrijwilligers en heel veel liefde, is deze Ratha Yatra mogelijk gemaakt. Binnen 48 uur tijd, vanaf zaterdag 15 augustus 09.00 uur tot zondagavond 23.30 uur hebben Ashok Krishna Das en zijn vaste team vrijwilligers overuren gedraaid i.v.m de laatste voorbereidingen.
Shri Krishna heeft alles en dus eigenlijk niets nodig. Devotionele dienst, service aan Shri Krishna is de enige manier om dichter bij Shri Krishna te komen. Zodoende hebben alle vrijwilligers deze kans van Prabhu Seva volledig benut om te helpen met het voorbereidingsproces van deze Ratha Yatra met bijvoorbeeld flyeren, promoten voor deze festival via vele kanalen, decoreren, bloemenslingers rijgen, voorbereiden Prasadam, koken, serveren, kirtan zingen- oefenen, opruimen, opbouw-afbouw Ratha + Podium, vervoer, stoetbeveiliging, filmen en fotografie, noem maar op. Dit jaar had ik ook de eer om naast een kijkje achter de schermen mee te mogen helpen met de voorbereidingen van de Rath Yatra Festival. Het was me een waar genoegen.

Onder leiding van Pandit Viswarupa Das werd de start van de Ratha Yatra Parade ( processie) om 13.00 uur ingeluid en de toeschouwers, volgelingen konden de mooie Ratha met de drie beelden van Shri Jagannath, Baladev en Subhadra zien vertrekken richting Rotterdam Centrum. Een stoet mensenmassa, jong en oud, dansend en zingend, blije gezichten, twee versierde koeien voorop de stoet, paard en wagen voor de ouderen achter de Ratha. Wat een bijzonder tafereel. Zelf liep ik ook mee in de stoet, dansend als een kind en zo blij om dit na de Ratha Yatra in Jagannath Puri in Rotterdam opnieuw te mogen beleven.
Voor beeldmateriaal verwijs ik u graag naar het YouTube kanaal van Bhakti Holland of www.bhakti-holland.com.

Natuurlijk was het jammer dat het geen tropisch weer was, maar ondanks het koele klimaat, bleef het droog en hebben de ruim 1000 bezoekers genoten van het muzikale podium-programma, waaronder het optreden van de Kirtaniyas, die helemaal overgevlogen waren uit Amerika en wat totaal niet onbenoemd mag blijven is dat we toch ook een beroemdheid in ons midden hadden. Het podium programma werd namelijk afgesloten met een spetterende Mantra Chanting optreden van niemand minder dan Selmon Mahaboo en Friends!

Speciaal voor deze Ratha Yatra heeft Selmon tijd vrij gemaakt om te komen optreden en het podium te delen met drummer; Rodney, Violiste; Mumtaaz, Gitarist; Mahindra, Saxofonist; Manfred, Shay op de Toetsen en op de Harmonium; Ashok Krishna Das gevolgd door onze eigen zangeres Mamata devi dasi.

Selmon Mahaboo kent een ongekend repertoire. Hij heeft met eigen composities in 2012 de eerste prijs gewonnen in een wedstrijd waar 300 Nederlandse bandjes aan meededen. In dat jaar won hij ook de eerste prijs bij het NCRV programma Ongekend Talent. Daarnaast heeft Selmon gespeeld met Apache Indian, Hind, Indian Eagles en opgetreden in het Anna Frank Concert. Hij was ook de Bassist van het Michael Jackson Tribute Live Band!
In 2013 was Selmon Music Director & Director in het Dr. Anton Philipszaal bij het Mega Bollywood Festival in 2013 en genomineerd als beste bassist van de Benelux bij de Clash of the Coverbands uitgezonden door Veronica.

Nou Selmon Mahaboo had zelf ook genoten van het Bhakti Holland Team en de positieve sfeer op het Ratha Yatra Festival. Wie weet, is hij er volgend jaar misschien weer bij.
Tijdens het podium-programma konden de bezoekers op het marktplein ook de 24 kraampjes langsgaan om daar boeken, kleding, sieraden, lekkernijen en nog veel meer te bewonderen.
Omdat het vakantie periode was, waren er een hoop toeristen uit binnen-en buitenland te vinden die naast een bezoekje aan het beroemde Markthal door de feestelijke sfeer aangetrokken werden en naar het zang- en dansspektakel van de talentvolle artiesten kwamen kijken. Multicultureler kon het niet!

Natuurlijk is niet alles helemaal vlekkeloos gelopen. Leer- en verbeterpunten zullen er altijd zijn bij het organiseren van zulke grote festivals. De samenwerking met Gemeente Rotterdam omtrent aanvraag subsidies en vergunningen bijvoorbeeld was nogal een uitdaging. En de volgende uitdaging is het weer samen tot stand brengen van de Rath Yatra in 2016.
Door het dienen van Shri Krishna, zullen wijzelf als de hele wereld hiervan voordeel ondervinden!
Ik wens u allen na het lezen van dit verslag veel inspiratie toe en alle goeds in Krishna-bewustzijn.