Anima Jhagroe-Ruissen: Hoe CTRL+ALT+IDENTITY meer werd dan een solo dansvoorstelling

Reacties zijn gesloten

Ik wil mijn eerste solovoorstelling dansen! Dacht ik. Ik wil echt superstrak dansen! Dacht ik. Ik wil leniger, slanker en sterker worden! Dacht ik. Dan kan ik mijn maatschappijkritische boodschap beter overbrengen! Dacht ik. Grappig om terug te lezen wat ik 1,5 jaar geleden voor ogen had als danseres en maker. Dat is vandaag de dag een heel ander idee geworden. Een idee dat een stuk minder uitgaat van bovenstaande modernistische verlangens waarin ik mijn lichaam slechts als een instrument zie en alleen wil shinen on stage. Als een soort prima ballerina, maar dan zonder dansgezelschap. En het is gezelschap wat ik in mijn danspraktijk vaak gemist heb.

Op een andere manier te werk gaan

Ik besloot het maakproces van CTRL+ALT+IDENTITY anders aan te pakken. In plaats van een soort ontwerpgericht onderzoek, met experimentele dans performances en hennaworkshops, is het maakproces meer vanuit het gezamenlijke, liefde voor elkaar en maatschappij, ingestoken. Het maakproces van UMAD, een shortfilm over dekoloniserende rituelen op initiatief van Fazle Shairmahomed (waar ik ook in te zien ben), is voor de danstheaterproductie CTRL+ALT+IDENTITY een grote inspiratie. Het resultaat?

Danseressen erbij!  

 • Vanuit de hennaworkshops hebben drie prachtige vrouwen besloten met mij op het podium te dansen: Ruby Joemai, Shila Khuki de Vries en Shawita Parag.

Exposities erbij!

 • Een expositie over Ashanti als eerbetoon aan de vrouwen op wiens schouders wij staan
 • Expositie van Kevita Junior when we grow up over welke elementen bepalend zijn voor de vorming van onze identiteit

Masala Movement erbij!

 • Een platform dat verbindingen tussen transculturele initiatieven faciliteert en projecten ondersteunt die o.a. stereotypes verbreken en zich inzetten voor een inclusieve maatschappij

Hennaworkshops anders ingestoken!

 • Het doel was eerst vrij plat; hennadesigns als output van de workshop en input voor mijn solodans. Dat is veranderd naar hennakunst als een middel om te verbinden met andere Surinaams-Hindostaanse vrouwen, zodat we met elkaar verhalen kunnen delen.

Talks erbij!

 • In samenwerking met het Sarnamihuis op 8 maart een intergenerationele talk onder leiding van Pravini Baboeram in theater Zuidplein
 • Het voeren van gesprekken is een essentieel onderdeel in het maakproces van CTRL+ALT+IDENTITY geworden. We stellen vragen, reflecteren en proberen zo goed mogelijk (artistieke) keuzes te maken. Een belangrijke leidraad in deze productie is het boek Vistas of Modernity van Rolando Vázquez. Een essay dat vanuit decoloniality naar de reproductie van witte esthetiek kijkt. In CTRL+ALT+IDENTITY bevragen we deze esthetiek en hoe we ons, als vrouwen van kleur, als Surinaams-Hindostaanse vrouwen, ertoe verhouden.
 • Deze gesprekken willen we voortzetten door ze een onderdeel van de voorstelling te maken. Het publiek wordt dan ook uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek.

En wie weet wat er nog meer bijkomt! In 1,5 jaar tijd van solovoorstelling naar een gemeenschap met allemaal geweldige mensen en initiatieven die elkaar willen versterken. Het gezelschap is er! Dit is voor mij het bewijs dat processen zoveel belangrijker zijn dan een eindresultaat. Nu maak ik niet meer een solo dansvoorstelling, maar is de voorstelling een onderdeel geworden van iets groters <3. #dankbaar.

Volgende fase: maar wat is het verhaal van de voorstelling dan?! 

Dus, er gebeuren allemaal toffe dingen, maar er moet ook een dansvoorstelling gemaakt worden!  We zitten nu in de fase dat het verhaal gevormd wordt en ik samen met de danseressen als groep ook input aan het verhaal ga geven. We moeten een recept maken van alle ingrediënten: de hennadesigns en hun verhaal, het verhaal van de danseressen, de reflecties van mijn experimentele danssolo’s en onze dans als groep. No pressure! Maar het komt goed, dat weet ik zeker. Want ik hoef niet meer…

 • … een solovoorstelling te dansen
 • … superstrak te dansen
 • … als individu een maatschappijkritische boodschap over te brengen

Maar ik wil wel een beetje… leniger, sterker en slanker worden. Argh! #eeuwigedansersdilemma

Gelukkig heb ik prachtige mensen om me heen met wie ik gesprekken kan voeren over hoe we kunnen dekoloniseren van het beeld wat een danserslichaam moet zijn! > Wordt vervolgd.

—————————————————————————————————————————

CTRL+ALT+IDENTITY is een productie over de positie van de vrouw van kleur in nederland. Middels hennaworkshops, talks, exposities en experimentele dans performances verkent CTRL+ALT+IDENTITY hun/ onze gemarginaliseerde verhalen. De workshops en performances vormen input voor de gelijknamige danstheatervoorstelling waaraan we nu werken. Deze voorstelling zal met name gaan over persoonlijke verhalen van Surinaams-Hindostaanse vrouwen en hoe ze in relatie staan tot 1) systemen van onderdrukking en uitsluiting, zoals racisme en seksime, en 2) verhalen van andere vrouwen van kleur die met dezelfde mechanismen te maken hebben. Hiermee laat CTRL+ALT+IDENTITY zien dat deze verhalen niet individueel of incidenteel zijn, maar een patroon vormen die doorbroken moet worden.