Column Amar K. Soekhlal – Aflevering 55: Verraad?

Reacties zijn gesloten

Het is alweer een week geleden, de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de daaraan verbonden samenstelling van de Eerste Kamer. De winnaar is bekend, Forum voor Democratie, de partij met de bruine randjes. Sinds 2001, de opkomst van Fortuyn, kan ik maar niet wennen aan de verkiezingsuitslagen waarbij steevast een rechtse partij een overweldigend aantal stemmen krijgt. Eerst de LPF, daarna de PVV en nu FvD. Het voelt telkens als een klap in het gezicht. Een klap in het gezicht van migranten zoals u en ik. Samen met de PVV heeft de FvD 25% van de stemmen gehad. Tel hierbij ook het aantal  stemmen van het CDA, de VVD en de SP en dat voel ik mij heel erg unheimisch.  Zo sprak ik tijdens afgelopen Holi met een beveiliger die afkomstig is uit Friesland. Hij is heel vaak op Holi geweest. Hij vertelde mij op een nogal opgewekte manier dat hij FvD heeft gestemd. Alsof hij net de een prijs heeft gewonnen. Ik keek hem verbaasd aan en ik zei op een enigszins provocerende manier tegen hem: “Dus Sietske, je hebt tegen mij gestemd”? Hij keek mij heel erg verbaasd aan en vroeg aan mij: “Hoe bedoel je? Ik heb echt niets tegen jullie hoor, maar die gasten aan de overkant. Ik wil niet in tram neergemaaid worden door die lui”.

Hij wees mij naar een groepje Turkse mannen die stonden te kijken hoe wij het park aan het inrichten waren voor Holi. Gewoon heel aardige mensen, want ik heb regelmatig gesprekken met ze gevoerd. Maar het beeld van de Turkse mannen, wekte een soort verbeten woede bij Sietske op. Vrijdag las ik in de Volkskrant een duiding van de speech van de leider van FvD. Hij had het over onze boreale wereld. Ik had nog nooit eerder van dit woord gehoord. Het was wel erg beroerend wat ik las: het Boreaal is een tijdperk in noordwest – ­Europa dat al bijna 10 duizend jaren geleden eindigde. De leider van FvD gebruikte het om een Europa op te roepen dat nog niet was aangetast door immigratie, een nog exclusief door blanken bevolkt ­Europa. In rechtsextremistische kringen wordt het woord ‘boreaal’ gebruikt als chic substituut voor ‘Arisch’, een woord dat na de Tweede Wereldoorlog besmet is geraakt. Ik dacht bij mij zelf, dat Sietske een boreaal is! Sietske wil een Europa zonder de migranten. Het gaat er dus zeer waarschijnlijk niet alleen om een migranten stop, maar een  “wit” Europa. In een mooi artikel in De Groene Amsterdammer is een beschrijving gegeven over de hang van rechtspopulisten naar de Oudheid. Vooral met de oude Griekse stad Sparta wordt er gedweept. De Spartaanse samenleving was sterk militaristisch ingericht en had een gruwelijk programma van eugenetica: zieke en zwakke baby’s zouden daar in een kloof gegooid worden om de samenleving zo sterk en “zuiver” mogelijk te houden. U zult nu begrijpen waarom ook Hitler een fan was van de Spartaanse politiek.

Maar het is nog verontrustender. Er zijn anno nu ook T-shirts te koop met het opschrift: “This is Sparta”. U weet nu waarnaar het verwijst. Of het getal 300. Deze cijfers verwijzen naar de slag bij Thermopylae, waarbij 300 Spartaanse soldaten een veel groter Perzisch leger tegen hielden.  In 2006 is er ook een Hollywood film hierover gemaakt met de titel 300. Ik trof in deze film een treffende gelijkenis aan met de Bollywood film Kesari over de slag bij Saragarhi.  In deze film houden slechts 21 soldaten stand tegen een overweldigend aantal Afghanen. Misschien moeten wij even bevreesd zijn als wij T-shirts zien met het getal 21. Overigens ook de BJP van Narendra Modi dweept met de religie. Op veel afbeeldingen wordt Shri Ram Bhagwán afgebeeld als een masculiene godheid die zijn pijl en boog fier omhoog houdt en ten strijde trekt. Op oude afbeeldingen uit mijn jeugd is hij afgebeeld als de minzame godheid die goed nadenkt over de gevolgen van zijn daden.

Ik heb altijd groot vertrouwen gehad in de instituties in Nederland. Dat is ook gebleken in de loop van de jaren. Maar de Borealen gaan nu ook zitting nemen in die instituties.

Reacties zijn gesloten.