Gezamenlijke protestverklaring

Reacties zijn gesloten

Protestverklaring Holi is geen House party

Wij maken middels deze verklaring ons protest kenbaar aan de organisatie van het Holi Festival of Colours wegens zware belediging en vervalsing van het cultureel erfgoed van Holi Phagwa.

Ons bezwaar
Ons grootste bezwaar is dat u het evenement presenteert als een omarming van de Hindoecultuur, terwijl het in essentie een minachting is van de Hindoecultuur. Waarom?
U negeert de essentie van Holi als een diep geworteld religieuze, spirituele en culturele hoogtijdag van Hindoes over de hele wereld, welke gebonden is aan oude tradities:

 • Nieuwjaarsfeest: Het Holifeest is het nieuwjaarsfeest van de Hindoes. Met het nieuwe Hindoejaar, dat samenvalt met de lente volgens de Gregoriaanse kalender, wordt gevierd dat de natuur weer tot leven en bloei komt. Door dit feest in de zomer te vieren wijkt u af van de essentie van Holi.
 • Gebed: De gemeenschap bereidt dit feest voor met gebedsdiensten.
 • Holika verbranding: Een dag voor Holi vindt de Holika verbranding plaats, wat symbool staat voor de overwinning van het goede op het kwade.
 • Chautals: De dag zelf is ingevuld met muziek dat gebonden is aan de traditie: de chautals.

  De pretentie dat u een stuk Hindoe cultuur respecteert en in Nederland introduceert om vervolgens naar eigen ideeën en invulling de maand zelf te verschuiven naar de zomer getuigt van arrogantie en minachting.

  Daarnaast zijn er sinds 2013 toenemende klachten geuit over de wijze waarop u omgaat met dit cultureel erfgoed. Deze reacties zijn consistent genegeerd. U claimt respect en tolerantie te verspreiden middels dit feest, maar bewijst het tegenovergestelde met uw (gebrek aan) reacties op deze klachten. Vriendelijke verzoeken om onze klachten serieus te nemen blijven genegeerd, dus gaan wij over tot publiek protest.

  Onze eis
  Wij eisen dat u elke associatie met Holi verwijdert in uw communicatie. Het festival kan qua opzet behouden blijven met gekleurd poeder, house dj’s en al, maar dient in de communicatie geen verbinding te maken met de Hindoe feestdag. Dit omdat het festival slechts een house party is dat qua vorm (op het gekleurd poeder na) en inhoud geenszins verbonden is met de spirituele feestdag van Holi.

  Oplossing
  De oplossing die wij voorstellen is het verwijderen van de naam Holi in de communicatie rondom het festival. De opzet kan behouden blijven en het festival kan in de zomer gevierd worden. Wij zijn er niet op uit om het plezier van festivalbezoekers te ontnemen, maar wel om ons cultureel erfgoed te beschermen. Wij vertrouwen erop dat het respect en de tolerantie die u claimt uit te dragen in de praktijk worden gebracht door onze stem te horen en ons protest serieus te nemen.

  Ondertekend door
  Actiegroep Holi is geen Houseparty
  Arnhem Kent Kleur
  Arya Samaj Nederland
  Hindo Media
  Hindoe Raad Nederland
  Hindoe Studenten Forum Nederland
  Hindoestaanse werkgroep Ashna
  Sarnámihuis
  Stichting APNA
  Stichting Asian Wedding
  Stichting Belangenbehartiging Hindoestaanse Ouderen Rotterdam
  Stichting Holi Samen
  Stichting Samaanta
  Stichting Triveni
  Theatergroep Surye
  TriConsulting