Grote Holi Phaguwá parade in New York door organisatorische vete geannuleerd

In New York City woont een grote Hindostaanse groep mensen die afkomstig is uit Guyana en Trinidad. Ze worden Indo-Carribeans genoemd. In New York City telt de in Guyana en Trinidad geboren bevolking in 2014 227.582 mensen. Dit is de 3e hoogste in het buitenland geboren bevolking in New York City. Het grootste gedeelte van deze groep heeft zich gevestigd in het stadsdeel Queens. Meer dan de helft van alle Guyanese immigranten en 40% van alle Trinidadiaanse immigranten in de Verenigde Staten wonen in New York City. (bron: www.indocarribean.org)

Net zoals in alle diaspora-landen komt de Indo-Caribische bevolking in New York bij elkaar om Holi Phaguwá te vieren. In een uitbarsting van kleur en vrolijkheid wordt de komst van de lente gevierd. Tevens wordt er een grote parade gehouden. Er wordt gezongen, gedanst en er wordt gekleurde poeder en vloeibare verf op elkaar gegooid.
Dit grote evenement, een hoogtepunt op de agenda van de gemeenschap, wordt sinds 1988 elk jaar in de buurt van Richmond Hill gehouden.

Elk jaar, dat wil zeggen behalve dit jaar…..,
Voor het eerst sinds het Holi Phaguwá festival werd ingevoerd door immigranten van Indiase afkomst, is het feest slachtoffer geworden van een machtsstrijd onder de organisatoren.
Een dramatische afscheiding in de controle over de groep heeft geleid tot een vlaag van rechtszaken, die een lijkkleed heeft geworpen over de gevoelens van veel Indo-Carribeans.
Sommige leden van de gemeenschap zeggen dat de strijd een weerspiegeling is van de toenemende complexiteit binnen een groeiende bevolking. Deze brandbare verschillen zijn een natuurlijk gevolg van de sociale en politieke ontwikkeling van de gemeenschap.
De problemen zijn beschreven in een artikel.
in de New York Times. Het bevat waardevolle lessen voor onze gemeenschap in Nederland.

Meer nieuws over de Hindostaanse diaspora vind je in het gratis tijdschrift dat onze vriend Satis Raj uitbrengt onder de titel
Global Indian Journal.