Het Uggarah Ramdhari geschiedenisfonds van het Sarnámihuis

Reacties zijn gesloten

Het Sarnámihuis heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de geschiedschrijving van de Hindostaanse gemeenschap. De investering was in tijd, geld en partnerschap. Het Sarnámihuis heeft twee grote projecten die nog financiering nodig hebben:

  • De Calcutta brieven. Klik hier voor meer informatie.
  • Diaspora Connect. Klik hier voor meer informatie.

Hiervoor heeft het Sarnámihuis een speciaal fonds opgezet: het Uggarah Ramdhari geschiedenisfonds. Dit fonds wordt gevuld door donateurs en fundraising activiteiten.

Het fonds is genoemd naar Uggarah Ramdhari met het contractnummer 176/Aa. Volgens de Calcuttabrieven kwam hij op 13 april 1898 in Suriname aan en stuurde op 22 februari 1902 f. 40 naar zijn broer Rambalack; dat is bij een gemiddelde dagloon van 0,60 voor mannen 67 dagen werk in een periode van 1.209 werkdagen (5,5%). Op 30 juli 1902, een jaar voor het einde van zijn contract en vijf maanden nadat hij geld had overgemaakt, werd hij doodgeschoten tijdens de opstand van Mariënburg. Het kan zijn dan toen zijn familie het geld kreeg hij als was vermoord zonder dat ze dat wisten. Klik hier voor meer informatie over hem.

Het Sarnámihuis wil de vergeten verzetsstrijders tegen het Nederlandse kolonialisme terughalen in het publieke geheugen van de Hindostaanse gemeenschap en nog breder in het geheugen van de Surinaamse en Nederlandse gemeenschap als geheel. Daarom vernoemen we onze instituten naar hen als eerbetoon aan de offers die ze hebben gebracht en als een blijvend onderdeel van ons collectief geheugen.

Hoe kunt u het Uggarah Ramdhari 176/Aa geschiedenisfonds steunen? Dat kunt u op twee manieren doen.

  1. U kunt een donatie doen aan het fonds. Klik hier voor het donatieformulier.
  2. U kunt in samenwerking met het Sarnámihuis een fundraising activiteit organiseren. Klik hier een voorbeeld van zo een activiteit die door de familie Gobardhan wordt georganiseerd.