Indian History Month 2020: #calcuttabrieven

Reacties zijn gesloten

Vandaag is Indian History Month 2020 gestart! In alweer de vierde editie staan de #calcuttabrieven centraal. De Calcutta brieven staan voor het geheel van correspondentie tussen Hindostaanse contractarbeiders in Suriname en hun familieleden in India tijdens de periode van contractarbeid. Het bijzondere aan deze informatie is dat het de emotionele kant laat zien van migratie door de ogen van de migranten zelf. Zorgen, liefde, angst en hoop zijn vastgelegd in deze correspondentie. Tijdens Indian History Month maakt het publiek voor het eerst kennis met deze Calcutta brieven.

Gedurende de hele maand juni worden op de facebook pagina van het Sarnámihuis dagelijks bijzondere verhalen gedeeld verbonden aan Hindostaanse contractarbeiders. Het zijn verhalen die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden in de Nederlandse geschiedenisboeken of musea, maar een belangrijk onderdeel zijn van het Hindostaans cultureel erfgoed.

Met #calcuttabrieven zijn 30 brieven geselecteerd uit een archief van meer dan 2000 brieven, die momenteel op initiatief van het Sarnámihuis worden gedigitaliseerd, vertaald en geannoteerd. Tijdens Indian History Month wordt op de facebookpagina iedere dag één brief gepubliceerd met een annotatie (interpretatie van de brief door één van de onderzoekers). Jullie zijn hierbij uitgenodigd om op facebook te reageren op deze brieven en annotaties met jullie eigen interpretaties.

Willen jullie meer weten over Indian History Month? Check het Facebook Live Event aanstaande vrijdag 5 juni ter gelegenheid van 147 jaar Hindostaanse Immigratie en gehost door Tasiana Ramdin.  Initiatiefnemer van Indian History Month, Pravini Baboeram, licht in de livestream het thema van dit jaar toe. Daarnaast is historicus Sandew Hira te gast, die zal ingaan op Hindostaanse geschiedschrijving en de betekenis van de Calcutta brieven. Tot slot zal ook Lalla Rookh vertegenwoordiger Farid Ketwaru uit Suriname een bijdrage leveren aan de livestream, die het Calcutta project coördineert in Suriname en daar meer over zal vertellen. Klik hier om je aan te melden voor het Facebook event. Hou onze facebookpagina dus in de gaten en doe mee met Indian History Month 2020! #IHM2020 #calcuttabrieven