Indian History Month 2017

Reacties zijn gesloten

Op 1 juni gaat de derde editie van Indian History Month van start! Gedurende de hele maand juni worden op de facebook pagina van het Sarnámihuis dagelijks bijzondere verhalen gedeeld van nazaten van Hindostaanse contractarbeiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan geschiedenis en cultuur. Het zullen verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken of musea, maar een belangrijk onderdeel zijn van het Hindostaans cultureel erfgoed.

Dit jaar staat Indian History Month in het teken van muziek in migratie, waarbij 30 liederen zijn geselecteerd van Hindostaanse artiesten die nazaten zijn van contractarbeiders, maar in verschillende landen leven. De nummers laten een gemeenschappelijke geschiedenis zien, maar ook de invloed van lokale culturen. Het Sarnámihuis wil op deze manier mensen bekender te maken met een onbekend stuk geschiedenis en cultureel erfgoed. Artiesten die zijn geselecteerd zijn onder andere:

  • Dropati, ook wel de grootmoeder van baithak gáná genoemd in Suriname, die met haar album Lets Sing & Dance Hindostaanse muziek op de kaart zette als legitieme kunstvorm.
  • Raja Sarangie Group, onder leiding van Johnny Mykoo in Jamaica die als doel hadden Indiase volksmuziek en volksdans te promoten en behouden.
  • Drupatee Ramgoonai, die in 1987 met haar single “Pepper Pepper” het zware leven van de Hindostaanse huisvrouw in Trinidad bezingt.
  • Terry Gajraj, die met zijn nummer “Indo-Caribbean Man” de komst van zijn voorouders herdenkt die op 5 mei 1838 aankwamen in Guyana.

 Naast de online campagne worden in de maand juni ook verschillende activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd. Klik hier om de volledige agenda van activiteiten te vinden op onze website.