Pravini Baboeram-Mahes: Podcast Afro-Surinamers & Hindostanen in gesprek

In juni vond Indian History Month X Keti Koti Maand plaats, een initiatief om de etnische spanningen tussen Afro-Surinamers en Hindostanen bespreekbaar te maken en solidariteit te versterken. Naar aanleiding hiervan heeft het Sarnámihuis een vierdelige podcastreeks gepubliceerd getiteld “Afro-Surinamers & Hindostanen in gesprek”. De podcast is voortgekomen uit de Keti Koti Dialoogtafels die in juni 2023 hebben plaats gevonden tussen Afro-Surinamers en Hindostanen. Tijdens deze dialoogbijeenkomsten kwamen verschillende thema’s naar voren die om verdiepende gesprekken vroegen. Deze thema’s staan centraal in de podcast:

Aflevering 1 – Waar jouw wieg staat: opgroeien in Suriname, opgroeien in Nederland, in hoeverre wordt de beleving van etnische spanningen tussen Afro-Surinamers en Hindostanen beïnvloed door waar jouw wieg staat en waar je bent opgegroeid? Met gastsprekers Raissa Biekman en Shaif Basier.Aflevering 2 – Unieke strijd en solidariteit: wat is het spanningsveld tussen organiseren met een specifieke focus op één bepaalde gemeenschap en de intentie om de brede Surinaamse gemeenschap mee te nemen en solidariteit en samenwerking daarin te versterken? Met gastsprekers Rudy van der Beek en Warsha Narain.Aflevering 3 – Dilemma’s van een dubbele identiteit: wat betekenen de etnische spanningen tussen Afro-Surinamers en Hindostanen als je behoort tot beide gemeenschappen? Welke uitdagingen, maar wellicht ook kansen gaan hiermee gepaard? Met gastsprekers Carla Mohammed en Jerrol Lashley.Aflevering 4 – Intersectionele strijd: wat betekenen de etnische spanningen tussen Afro-Surinamers en Hindostanen als je meerdere gemarginaliseerde identiteiten met je meedraagt? In hoeverre moet je binnen de Afro-Surinaamse of Hindostaanse gemeenschap ook nog strijd voeren voor emancipatie en bevrijding? Met gastsprekers Tieneke Sumter en Rocher Koendjbiharie.

De podcast wordt gehost door Pravini Baboeram en Damani Leidsman en is mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie.

De podcast is hier te beluisteren: https://podcasters.spotify.com/pod/show/sarnamihuis/