Sadhana Lila: “Er is voor mij niets mooiers dan ergens optreden en mensen zien die dansen op jouw muziek en het nog kunnen mee zingen ook!”

san_sadhanalila Trots op…Sadhana Lila
Sarnámihuis is trots op…Sadhana Lila! Sadhana Lila is een veelzijdige jonge dame die haar creativiteit op verschillende manieren uit. Ze doet modellenwerk, organiseert evenementen, ontwerpt kleding en is daarnaast ook nog een gepassioneerd zangeres en songwriter. Als artiest creëerde ze haar eigen rockband: Classic Narcicist. Ze heeft opgetreden in onder andere Paard van Troje, Offcorso en Theater Zuidplein. Recentelijk bracht ze haar nieuwste videoclip uit, getiteld “Destination Unknown” en trad ze op in Engeland op Saffron D’Or tijdens de Eid & Diwali Extravaganza. Reden genoeg voor Sarnámihuis om Sadhana Lila 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om muziek?
Ik heb zelf een hele muzikale familie. Mijn adja zong en speelde harmonium en harp, mijn nani speelt sitar, mijn ooms speelden in een band en mijn neven en broer zijn ook muzikanten. Zelf had ik op vroege leeftijd nog niet veel met live muziek. Ik luisterde wel graag naar muziek. Mijn moeder is groot fan van Lata Mangeshkar. Ze houdt van Bollywood muziek en films. Automatisch keek ik daar van jongs af aan ook naar. Bollywood weet je met het verhaal, scènes, acteurs en vooral muziek mee te sleuren naar een andere wereld.

Toen ik wat ouder werd en ongeveer 7 jaar was begon ik me meer te interesseren in westerse dingen. In mijn buurt woonden niet heel erg veel Hindoestanen. Ik merkte dat ik veel van sport (voetbal) hield en van oorlogje spelen. Ik was niet een echt meisje-meisje, eigenlijk was ik heel anders. Ik vond het leuk me te onderscheiden. Jarenlang ben ik bezig geweest om mezelf te vinden en ik zocht vooral mijn vrijheid op. Ik hield van ontdekken en dat doe ik nu nog steeds.

Een tijd lang was ik in de ban van Hollywood. Vergeleken met Hollywood vond ik Bollywood niet boeiend, het was me veel te romantisch. Ik heb me ook een aantal jaren afgezonderd van Bollywood totdat ik een jaar of 18 was. Ik weet nog dat ik Hrithik Roshan had ontmoet in Rotterdam. Ik kende hem niet, maar ik zag wat voor indruk hij maakte op zijn fans. Mijn zus heeft me overtuigd om een film te kijken van hem, ze beweerde dat Bollywood heel erg vooruit was gegaan. Ik wilde het proberen, maar ik begon met een oude film van Shahrukh Khan. Hij was namelijk vroeger mijn held!
Toen heb ik voor het eerst nostalgie ervaren. Ik zat in mijn puberjaren en ineens werd ik door muziek terug gebracht naar mijn jeugd, naar een moment waar alles zo mooi en onschuldig was. Ik wist toen nog niets van de problemen in de wereld en ik was toen echt vrij. Dus dit is wat muziek met je kan doen, dacht ik. Nadat ik toen Bollywood herontdekte ben ik zelfs naar een aantal Bollywood shows geweest. Wat een belevenis! Toch pakte live muziek me nog steeds niet echt.

In 2006 veranderde dat. Ik zag op televisie een videoclip vol met geschminkte mensen gekleed in ouderwets circuskleding en daar zat een pakkend nummer aan gelinkt. Het fascineerde me en ik heb dit Engelstalig nummer opgezocht via internet. Ik kwam er achter dat deze (Amerikaanse) band Panic! At The Disco heette en toevallig waren deze artiesten op dat moment een tour aan het maken door Europa. Ook Amsterdam, Paradiso stond op hun planning. IK MOET ZE LIVE ZIEN ging er door me heen. Mijn eerste rockconcert. Ik was voorgoed verkocht. Alles tijdens die show was perfect, vooral de energie van het publiek en de interactie tussen het publiek en de band.

Toen ging het heel snel. Ik richtte mijn eigen band op. Mijn broer Vidjai Lila is professioneel muzikant en speelt basgitaar. Hij kocht mijn eerste gitaar voor me en leerde me enorm veel over muziek. Zonder hem zou ik nooit zo ver zijn gekomen, ik ben hem hier elke dag nog dankbaar voor. Ondertussen heb ik ontelbaar veel concerten meegemaakt, voornamelijk rockconcerten. Nu kan ik niet meer zonder live muziek. Ik luister nu van alles, van Arabisch tot hardstyle, van klassiek tot ska, van punk tot Indiaas en meer. Muziek is magisch, nu besef ik pas dat het er altijd al voor me is geweest. Onbewust speelde het altijd al een rol in mijn leven. Het is onmisbaar geworden.

Mijn doel is om mensen met muziek te inspireren, te raken en te motiveren. Ik schrijf mijn eigen lyrics en die bevatten altijd een boodschap. Het is allemaal levenservaring en kennis wat ik er in stop en ik deel het graag. Er is voor mij niets mooiers dan ergens optreden en mensen zien die dansen op jouw muziek en het nog kunnen mee zingen ook! Ik vind het echt leuk om te horen dat mensen zich kunnen vinden in mijn teksten.

2. Wat is voor jou je grootste mijlpaal tot nu toe?
Ik heb op plekken mogen staan waar wereldsterren hebben opgetreden. Het blijft allemaal onwerkelijk. Mijn optreden tijdens Shoppingnight (2008) in Den Haag was één van de meest speciale momenten in mijn leven. Dit terwijl het één van mijn eerste optredens was. Het was enorm druk, meer dan 1000 bezoekers. Na een lange tijd was het eindelijk zo ver, alles waar ik zo hard voor had gewerkt begon zijn vruchten af te werpen. Ik voelde toen dat alles mogelijk is. Het was een overwinning, dat was het begin van mijn carrière, echt speciaal. Toen ik daar stond wist ik dat dit precies was waar ik voor gemaakt ben en dat het mijn passie, uitlaatklep en therapie is. Ik was vooral erg dankbaar.

Daarna heb ik ook veel dingen meegemaakt waar ik van gedroomd heb. Ik ben verschillende keren op tv geweest, ik mocht zelfs naar het buitenland met NTR, OHM en NED 2 waar ik enorm veel inspiratie heb opgedaan. Ook ben ik naar Engeland geweest om op te treden, ik heb opgetreden in het Paard van Troje en ben zelfs naar Hyderabad in India geweest om een interview te geven over mijn muziek en een covershoot te doen voor een muziekmagazine. Het voelt allemaal echt waanzinnig, dit omdat ik hier hard voor gevochten heb. Ik heb er veel voor opgegeven en er zijn momenten dat ik denk dat ik dat niet had moeten doen. De richting waar ik voor gekozen heb zit vol met risico’s, maar eigenlijk is dat met alles zo. Ik geloof er nog steeds in. Het heeft me veel moois gebracht, ik moet mezelf blijven ontwikkelen en ooit zal ik mijn ultieme doel bereiken. Ik kom steeds dichterbij!

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Nederland zit vol met talent, wel zijn er maar een aantal artiesten die zich weten te onderscheiden. Ik heb al mogen samenwerken met gitarist Danny Fuljhari, Sham Chote en met mijn broer Vidjai. Dat was iets wat ik nooit zal vergeten. Ik ben toen uit mijn comfortzone gestapt en ik heb toen een funk/jazzy song gecreëerd met ze waar ik heel trots op ben en ik heb er enorm veel leuke reacties op gehad. Dit wil ik wel vaker doen. Zelf ben ik echt van de up-tempo (punk)rock muziek, denk aan Panic! At The Disco, Paramore, Fall Out Boy, No doubt, Sublime, The Pretty Reckless & Blink 182. Ik werk nu met DJ Insane (Marcel van Oosterom) aan een nieuw project. Het lijkt me leuk om samen te werken met Mr. Z (+ band), Kabier Noor Mohamed, Milton Ramdhan en Brahma Ramsodit.

4. Hoe combineer je familie met je muziek? Welke rol speelt je familie in jouw muziekcarrière?
Het is niet altijd even makkelijk om mijn familieleven met muziek te combineren. Ouders blijven ouders en die willen graag dat hun kind op eigen benen kan staan en succes heeft in het leven. Mijn ouders kunnen erg bezorgd zijn, ik heb namelijk mijn HBO opleiding niet afgemaakt en ik investeer bijna alles in muziek. De muziekwereld is een wereld vol met onzekerheid, zeker als je nog geen platenlabel hebt. Voor hen is dit wereldje onbekend, ze komen uit een andere tijd en zijn ergens anders opgegroeid. Ze steunen me, omdat ze weten dat dit mij gelukkig maakt. Ik probeer ze te overtuigen en gelukkig weten ze wel dat dit belangrijk is voor mij. Ik denk dat ik ze echt pas kan geruststellen als ik van mijn passie mijn werk maak waar ik ook echt naar streef.

Mijn broer is zelf ook muzikant en steunt mij als geen ander. Hij heeft zichzelf al bewezen en hij blijft een groot voorbeeld voor mij. Ik vind het grappig dat de meeste mensen mij als het zusje van Vidjai Lila kennen in de Hindoestaanse gemeenschap.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Het grootste risico in je leven dat je kunt nemen is geen risico’s nemen! Zorg dat je echt leeft en volg je gevoel. Doe iets omdat jij het wilt en omdat het juist voelt, doe het niet omdat het zo hoort of omdat de rest het doet. Wees niet bang om fouten te maken. Je kan het liever proberen en zeggen dat je iets geprobeerd hebt in plaats van jezelf afvragen hoe het geweest zou zijn als je het gedaan had. Spijt is iets wat een mens kapot kan maken, dus zorg dat je dat niet krijgt. Durf! Onderschat onze mogelijkheden niet. Wees positief, open en eerlijk. Ervaar het leven, deel het met anderen en leer. Er is enorm veel te ontdekken. Vergeet niet te genieten en wees altijd jezelf!

Sadhana Lila is te volgen via haar website www.sadhanalila.com.